Aktuellt22/12-21

Jag vill önska er alla en God Jul och Gott Nytt 2022!

Jag tar julledigt nu och är på plats igen 10 januari. Ni kan skicka uppgifter och frågor på mailen, så tar jag allt i tur

och ordning när jag är tillbaka. Hoppas Ni alla får en underbar Jul och Nyår och var rädda om er!!!/Eva


Nu är det jobb med foderstater hela dagarna. Det känns verkligen bra att så många vill ha en foderstat och vill känna sig trygga med att de fodrar rätt. Har man ett bra grovfoder, så blir det ganska enkla foderstater med mineraler och kanske lite kraftfoder. Billigt och bra och hästarna mår bra med balans på fodret och behöver inte en massa dyra tillskott. 

En foderstat kostar 300:- plus moms. Det finns en uppgift på någon sida på 200:- plus moms. Jag har försökt att få bort det, men ibland dyker denna uppgift upp i alla fall. Vet inte vad jag gör för fel, som inte får bort det. Men det är 300:- plus moms , som gäller. Har ni fler hästar på samma grovfoder, så blir det lite rabatt. det beror på hur mycket jobb som extrahästarna tar.

Hör av er per telefon 0939-10 50 110 (betaltelefon) eller mail eva@foderrad.se om ni vill veta mera, beställa foderstat eller

har funderingar. Ha det gott i regnvädret, hälsar Eva
24/8-21

Nu är det en underbar tid tycker jag....lite svalare, mindre insekter, kräftor, saltgurka, äpplen och halmen inne. Travhästarna är igång och levererar och det är full fart på analyser och foderstater. Hur ser analyserna ut för i år?

Ja, om man var ute i god tid och skördade, ca.2 veckor före midsommar så har man höga värden. 1 vecka innan så är det normala värden och sen har det fallit fort. Det blev mycket gräs för de flesta, vilket har gjort att om man har skördat lite sent(men kanske tidigt för att vara andra år) så kan man i alla fall ha låga proteinvärden och ganska höga sockervärden. Detta trots att man har gödslat bra och då beror det troligen på att skörden är så pass stor, så gödselgivan blev för lite i alla fall för att påverka proteinet. Detta är mina egna funderingar och absolut inget statistiskt eller vetenskapligt sammanfattat. Det är bara funderingar....inget annat. 

Hur som helst , så bör man analysera sitt grovfoder, för att veta vad man har. Sockret behöver man inte oroa sig för om man inte har hästar i riskzonen för EMS eller fång. För friska hästar så vill man veta proteinhalten och vilket kraftfoder som behövs, om det behövs. Ta analys och hör av er om ni vill ha hjälp med en foderstat. 

Du kan ringa 0939-10 50 110 eller mejla eva@foderrad.se 

Det är bättre att fråga en gång för mycket !!!! hälsar Eva


16/7-21

Värmen håller i sig och man blir ganska matt....bromsar,mygg ,knott, små raketer plågar hästarna och de blir ordentligt bitna. 

Ha ordentligt koll på att de har bete, vatten och skydd för sol och insekter. Annars kan ni få hem en häst som mår sämre än innan betet och det var ju inte tanken. 

Jag har semester vecka 19, men vecka 20 är jag tillbaka igen. 

Ha det bra allesammans och sitt i skuggan/ hälsar Eva


20/6-21

Hej allesammans, ja nu blev det varmt. 30 grader och lite blåst,gudskelov, annars hade det varit olidligt. Gräset har vuxit med rekordfart, så det är dags att skörda. Det är inget att vänta på. Vi kör hö för fullt, både hässjar och torkar på slag.Det ska bli intressant att se vilka värden det blir i år. 

Hästarna mår bra och nu ska det tävlas på midsommardagen om allt går som det ska.Då är det 2 travare som ska ut och visa vad de kan. Det är bara att hålla tummarna. 

Tänk på att hästarna har bete så att det räcker och byt hage i tid. Nu kan det hända att det blir torrt och att gräset inte växer som det ska. Speciellt viktigt för er som har sto med föl. Lägg ut grovfoder om inte gräset räcker och var med och se hur hästarna mår. Finns det tillräckligt med gräs, rent vatten och skydd för insekter och sol?

Hör av er om ni undrar över något och ha det bra i värmen// varma hälsningar Eva  
29/4-21

Nu är det verkligen aprilväder. Kallt och varmt och blåsigt. Man längtar efter lite värme. Blir det varmt så kommer gräset att skjuta fart.  Det är bra om hästarna redan är och äter i hagen, så att magen får vänja sig redan nu. Fortsätt att ge grovfoder, så att de kan blanda.Många är oroliga för fång, men man ska komma ihåg att det beror ofta på många faktorer. Hästar som är för tjocka, inte arbetas och får  gräs, ja då kan det slå till...men då är det ofta bara gräset som får skulden, när problemet redan finns där sen tidigare. 

Fortsätter det att vara kallt och dålig tillväxt på gräset, så kan unghästar och dräktiga ston behöva extra. Ha koll på läget.

Som vanligt, hör av er om ni undrar över något.Längre ner står telefonnummer och mejladress. Ha det bra och njut om vårsolen tittar fram!

Hälsar Eva


18/3 -21

Hej allesammans, 

Tiden går med en förskräcklig fart och jag får be om ursäkt att jag är så dålig att uppdatera hemsida och facebook. Men jag jobbar och allt flyter på som vanligt. Jag gör foderstater och ger rådgivning, så det är bara att höra av er. 

Nu är det många av er som väntar på fölungar och en del har redan fått. Kom ihåg att fr.o.m. 8-e dräktighetsmånaden så ställs det stora krav på foderstaten. Dels för att stoet ska få det så optimalt som möjligt och samma gäller för fölungen. T.o.m. råmjölkens kvalité och mängd påverkas av foderstaten. Så ta analys på grovfodret och gör en foderstat. Dessa pengar får du igen flera gånger om. 

Är fölungen hängig, så kontakta veterinär genast. Man ska aldrig avvakta med en fölunge, och se om den kanske blir bättre. Säger veterinären det, så byt veterinär.

Nu börjar hästarna också att fälla och blir de hängiga, så se över foderstaten. Får hästen tillräckligt med protein och är foderstaten i balans? 

Tyvärr så har vi inte bara Corona utan nu har hästarna också fått sitt EHV-1. Eqvint herpesvirus som är enormt smittsamt, så tänk på att byta kläder och minska kontakterna stallar, folk och hästar emellan. Speciellt om ni har dräktiga ston. De ska inte ha någon kontakt med hästar som är ute och rör på sig. 

Ja det är mycket som kan hända och ibland behöver man ett oberoende råd. Jag svarar så gott jag kan och kan jag inte, så har jag hjälp av SLU och veterinärer, som i sin tur kan ge råd. Kom ihåg, det är bättre att fråga en gång för mycket, än en gång för lite. 

Du kan ringa 0939-1050 110 eller mejla eva@foderrad.se

Vi vill alla att hästarna ska må så bra som möjligt, för det är då som man kan ha kul med sin häst/ hästar och njuta av livet. Även bättre för plånboken!

Lycka till med allt och hör av er om ni undrar över något/ hälsar Eva
 3/12- 20


Hej allesammans,

Jag har fortfarande krångel med facebook och har inte hunnit ta tag i det. Ni får läsa lite här istället.

Så jag hoppas att  allt är bra med era hästar och att det rullar på. Annars är det dags att kontrollera både foderstat och ¨kolla masken¨. Hästarna ska kännas glada och pigga och fina i träningen. Man ska ha en bra känsla i samarbetet med hästen. Känner man att något inte är bra, så ska man lyssna på den känslan. Man har så gott som alltid rätt, även om andra säger att det  säkert är ok.

Lita på er själva. 

Är hästarna i träning ,så ska  hästarna utvecklas, både i styrka och muskulärt. Och egentligen bli piggare och piggare. Känner man att hästen blir moloken och inte på hugget, ja då får man backa det hela. Det är ingen ide' att träna en ledsen häst eller en häst som alltid är spänd.Då får man ta reda på anledningen.

Kanske behöver man kolla av foderstaten. Får den rätt kraftfoder och mineraler som passar till det grovfoder som du har? Har den  t.ex. brist på protein eller fosfor, ja då kan det märkas efter ett tag. 

En foderstat kostar 300:- plus moms. Är det flera hästar på samma grovfoder, då blir det 200:- plus moms. En foderanalys behövs och hästens vikt, ålder, ras och om det är något särskilt med hästen. Din adress vill jag också ha och du kan skicka allt på mejlen, eva@foderrad.se.

Hör av er om ni vill ha hjälp. Tills dess, ta det lugnt och rid/kör försiktigt!

Hälsar Eva
Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Analysera både energi och protein och mineraler. Titta på labbens hemsidor, www.agrilab.se eller www.eurofins.se om  hur ni tar prov och vart ni ska skicka.

Nu har jag även facebook för företaget Oberoende Foderråd.

Har du frågor eller undringar så hör av dig. Alla arbetsdagar är jag på plats och kan hjälpa till.

Ha det bra och vi kanske hörs, Eva

OBEROENDE FODERRÅDGIVNING- ring 0939- 10 50 110