Aktuellt

 

 

18/2-2018

Det är grovfoderbrist i stora delar av landet och det betyder att det är ännu viktigare att man har analys på sitt grovfoder. Man kan spara in lite grovfoder genom att komplettera med halm eller t.ex. lusernhack. Då måste man veta vilket innehåll grovfodret har, annars kan man inte alls veta hur man ska göra.

Du kanske tillhör de lyckliga som har gott om grovfoder och inte behöver bekymra dig,men ni andra, bör planera lite, så ni inte står helt grovfoder i vår.

Ni som har bytt parti nu efter jul, tänk på att se över foderstaten igen, så att den stämmer med det nya grovfodret.Ni är många som gör det,vilket är toppen. För en del har det blivit rejäla förändringar och en del kan bara fortsätta som förut.

 

 

8/1-2018

Gott Nytt år på er alla! Hoppas att det blir ett bra 2018, med friska och glada hästägare och hästar.Har

ni funderingar, så tveka inte att höra er. Bättre att fråga för mycket, än att gå och fundera, och i värsta fall oroa sig.

Byter ni grovfoder nu efter jul, så tänk på att ta en ny analys. Det är värt varenda öre att fodra rätt. Många av er har säkert fölungar som ska vänjas av. Då kommer vi in på hästens känsligaste tid, att sluta med mjölkbaren och försörja sig själv. Fölungen kan bara äta det som du som hästägare lägger fram, vilket gör att det är jätteviktigt att fölungen får det den ska ha.Som sagt, hör av er!Hälsningar Eva

 

 

6/10-2017

 

Många analyser kommer in och av varierande slag,så ta analys. Jätteviktigt för alla hästar att få rätt kraftfoder och rätt mineraler. Hör av er om ni är osäkra om hur ni ska göra eller tänka.Kostnaden för en analys är inget, jämfört med att man fodrar fel och i värsta fall får en häst som inte mår bra eller inte blir hållbar.

 

8/9-2017

Hej allesammans, nu börjar hösten att infinna sig och det är verkligen dags att ni ser över vilket grovfoder ni har. Det är riktigt bra grovfoder på vissa ställen, med höga värden, men en del ligger väldigt lågt i näringsvärde. Vilket foder har du?

Om du vill skicka i ett foderprov så titta på Agrilab.se elller eurofins.se. Titta på deras hemsidor så får du uppgifter på hur du ska göra för att ta analys och vad det kostar.

Du ska analysera energi, protein och mineraler. Kostar ca. 500:-. Det räcker, ifall du inte har något problem med din häst.Har du en EMS-häst, fånghäst eller något annat problem, då kan du ringa så får vi diskutera vidare.

Känner du dig bara osäker, så ring, eller maila, bättre det än att gå och oroa sig.

 

Ni som vill ha foderstat är hjärtligt välkomna att höra av er. Antingen ringer Ni på

0939-10 50 110 (betalnummer). Det går ganska fort att ta era uppgifter så ni behöver inte oroa er för kostnaden eller så mailar ni uppgifterna till mig på eva@foderrad.se.

Analys på grovfodret behövs och sen behöver jag hästens vikt. Förväntad vuxenvikt på unghästar. Jag vill även veta om det är något särskilt med hästen, lättfödd, fång,stressig m.m. Hur mycket den arbetas, dräktig o.s.v.

En foderstat kostar 200:- plus moms, 250:-

Då får du riktlinjer för hur mycket foder din häst ska ha och vilket sorts kraftfoder och mineralfoder som ska användas.

I år har vi ibland väldigt låga proteinvärden och ibland bra värden, alltså väldigt viktigt att veta , vilket foder har jag?

 

Om ni vill köpa grovfoder, eller vill sälja grovfoder, gå in på www.grovfoderborsen.se och titta. Kanske kan ni hitta något där som passar.

Analysera både energi och protein och mineraler. Titta på labbens hemsidor, www.agrilab.se eller www.eurofins.se om  hur ni tar prov och vart ni ska skicka.

Nu har jag även facebook för företaget Oberoende Foderråd.

Tips....Veterinär Elisabeth Hemberg är specialist på att åtgärda sjuka föl ute i stallet. Se hemsida www.haddebobruk.se

Har du frågor eller undringar så hör av dig. Alla arbetsdagar är jag på plats och kan hjälpa till.

Ha det bra och vi kanske hörs, Eva

OBEROENDE FODERRÅDGIVNING- ring 0939- 10 50 110